Inicio Salud y psicología Amor, el tabú del segle XXI
España   Catalunia

Amor, el tabú del segle XXI

És més fàcil parlar de sexe que d'amor

Editorial

A l'era de la sobreinformació les famílies donen per fet que els seus fills ja ho coneixen tot sobre el sexe. A 6è de Primària es presenta el món sexual mitjançant la classe de ciències: en resum, la dona té ovaris i l'home testicles...

Els nens ja saben tota la part mecànica i biològica del sexe, senten el seu cos canviar, però ningú els parla d'amor, perquè ja ningú parla d'amor en realitat. L'amor és la clau en la forma de relacionar-nos. Amor no vol dir parella ni matrimoni ni família. L'amor implica explicar que existeix un codi i una forma de relacionar-se, que no tot s'hi val. Una relació d'amor implica respecte absolut i un mínim de compromís, sobretot amb un mateix. Reconèixer-se enamorat és un símptoma de maduresa, però els adolescents no són madurs, per la qual cosa és quelcom realment complicat d'abordar si no s'ha introduït el concepte abans d'aquest moment de canvi sexual. L'amor és una cosa íntima i exclusiva de cada individu, es pot sentir però no ser compartit. L'amor és una cosa que va de dins a fora, una aptitud de vida. L'amor implica estimar-se un mateix i després decidir compartirse o gaudir-se amb els altres.

L'amor no és dominant ni veritable o fals, el compromís pot ser d'una tarda o per tota la vida. Però això sí, implica el grau màxim de respecte cap a l'altre. I aquest altre pot ser un amic o amiga o bé una parella, però també pot ser una mascota.

 EL 13,1 % dels alumnes de 2n de l'ESO (enquesta realitzada per la revista oficial de Pediatría de Atención Primaria sobre hàbits sexuals en joves entre els 13 i els 18 anys) ja han tingut la seva primera relació sexual amb penetració. Són capaços de tenir sexe, però la pregunta és si són capaços d'entendre l'amor.

La nostra societat, les nostres famílies i els nostres joves de totes les etapes educatives busquen desenvolupar un sentit crític amb el món que els envolta; per a això cal ser científics i pragmàtics, superar pors, però mai no s'esmenta l'amor. No hi ha persona més vulnerable que la que no gestiona les seves emocions. I l'amor és un estat emocional. La relació des d'un mateix cap a la resta d'éssers, humans i biològics, amb els que ens compartim. Cal trencar el tabú i parlar amb els nostres fills de l'amor perquè del sexe ja en parlen prou. Per començar ajuda que els parlem de les nostres pròpies històries i dels nostres moments en què ens hem sentit enamorats. A que només de llegir això us incomodeu? Per què ens fa vergonya reconèixer que vam fer o fem tonteries per amor? Altres accions han de generar incomoditat com mentir, robar, enganyar, o assetjar qualsevol persona, però… estimar?

La tecnologia sorprén i sobrepassa als adolescents i als pares de la mateixa manera

Nosaltres, com a famílies, vivim en el seu món —el dels adolescents— de manera diferent, però el dia a dia també ens sobrepassa com a ells: les xarxes socials, els cànons d'imatges perfectes, l'aparença, la felicitat fingida, tots volem ser instagramers, youtubers, i llevar-nos del llit com si fóssim Julia Roberts a Pretty Woman, però som com som i a la vida real no hi ha càmeres davant les quals posar. Hem de ser nosaltres qui els ensenyem que al món real hi ha llàgrimes d'emoció, hi ha carícies a amigues o amics quan ho passen malament. Però també hi ha disgustos i existeixen paraules màgiques com «perdó» o frases com «no ho volia fer», els hem de dir que quan ens enfadem amb algú és quan més hem de parlar amb aquesta persona. Que quan arriba el moment en què només ens surten males paraules hi ha l'opció del silenci. Això només es pot aprendre a casa, fora de l'horari escolar.

Si com a pares i mares som capaços de fer que els nostres fills i filles puguin entendre i descobrir el concepte de l'amor, quan tinguin sexe el gaudiran molt més, independentment de la parella i de les circumstàncies d'aquesta experiència. Trenqueu amb el tabú de l'amor!

Bibliografia:

Hábitos sexuales en los adolescentes de 13 a 18 años, enquesta complerta realitzada per l'Asociación de Pediatría de Atención Primaria.

Pediatría Integral, Sexo en la adolescencia

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará