Inicio Salud y psicología Com protegir els nostres ulls de les pantalles?
España   Catalunia

Com protegir els nostres ulls de les pantalles?

Els riscos per a la nostra visió en l'era de la digitalització

Molts de nosaltres el sentit que més utilitzem per dur a terme pràcticament qualsevol cosa és la visió, ja que en depenem a l'hora de guiar-nos. No obstant això, tot i ser el nostre sentit més preuat, moltes vegades ens en despreocupem i no en tenim cura. I és que, a l'era de la digitalització, la cura de la nostra salut visual no només és recomanable, sinó necessari i imprescindible, ja que en un moment o altre tots arribem a patir fatiga visual o estrès visual digital (tècnicament anomenat astenopia) a causa de l'ús excessiu que fem dels dispositius electrònics.

recerca escola a Barcelona, compra inedit magazine

L'OMS (Organització Mundial de la Salut), en el seu primer informe mundial sobre la visió publicat el 2019, explica que un dels factors principals que provoquen les afeccions oculars més comuns és l'augment del temps que es passa en espais interiors i de les activitats que impliquen una visió de prop. Aquest hàbit molt estès avui dia provoca un augment del nombre de persones amb miopia. La forma de reduir aquest risc és augmentant el temps que passem a l'exterior. De fet, s'ha demostrat que rebre 3 hores diàries de llum solar prevé i reté la miopia en nens i adolescents.

A Espanya les persones passem una mitjana d'11 hores al dia mirant pantalles

L'estil de vida que portem, molt lligat a la tecnologia, ens obliga a estar constantment mirant de prop. Segons la plataforma d'educació digital Empantallados, a Espanya les persones passem una mitjana d'11 hores al dia mirant pantalles, hàbit molt perillós per a la nostra salut visual, ja que segons els experts els smartphones, les tauletes i els ordinadors emeten una llum blava violeta que, en part, és la responsable de l'aparició de la DMAE (degeneració macular), una malaltia greu de la retina que normalment sobrevé amb l'edat.

Hem creat un món basat en la capacitat de veure-hi i ja no podrem lliurar-nos de l'ús de pantalles. Als nens se'ls recomana no passar més de dues hores davant d'una pantalla, mentre que per als adults s'aconsella reduir l'ús de dispositius electrònics (especialment el mòbil) de nit, ja que això pot alterar el son. De fet, diversos estudis indiquen que l'ús de pantalles de nit fa que no se segregui de manera correcta la melatonina (hormona del son), ja que l'exposició a la llum blava provoca insomni.

Diversos estudis indiquen que l'ús de pantalles de nit provoca insomni

No obstant això, reduir el contacte amb les pantalles de vegades pot resultar una tasca complicada, sobretot si ens passem la meitat del dia treballant davant d'un ordinador i l'altra meitat estudiant i atenent notificacions que ens arriben al mòbil. Per això a continuació us deixem uns quants consells per tenir cura de la salut visual:

1. Parpellejar de manera freqüent per mantenir els ulls lubricats: de forma natural, els nostres ulls parpellegen almenys 18 vegades per minut, però quan estem concentrats mirant una pantalla aquesta xifra es redueix a entre 5 i 7 parpellejos per minut.

2. Fer descansos freqüentment: els oftalmòlegs ens parlen d'aplicar la regla del 20/20/20, que consisteix a canviar cada 20 minuts el focus de visió i mirar un punt llunyà durant almenys 20 segons per compensar l'estona que s'ha estat mirant de prop.

3. Rentar l'ull si se sent fatiga visual: es pot utilitzar sèrum fisiològic o altres solucions oftàlmiques hidratants que els farmacèutics et poden recomanar.

4. Sotmetre's a exàmens visuals almenys cada any: el pas del temps passa factura a la nostra visió, així que es recomana fer un seguiment anual de la salut visual per detectar problemes i així poder corregir-los a temps.

Aplicar la regla del 20/20/20, que consisteix a canviar cada 20 minuts el focus de visió i mirar un punt llunyà durant almenys 20 segons

Cal recordar que els ulls són el sentit de què més fem ús i el que més treballa, així que la seva cura és fonamental i està per sobre de qualsevol altra consideració, i també hem de tenir en compte que com a espècie no estem dissenyats per estar mirant una pantalla durant tot el dia, així que de tant en tant va bé descansar de tanta pantalla i esbargir-nos en el nostre hàbitat natural: l'aire lliure.

 

Per a més informació: 

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/328717/9789241516570-eng.pdf

https://empantallados.com

https://www.averavision.es/los-ojos-no-estan-disenados-para-ver-pantallas/ 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará