Inicio Actualidad Emancipar-se dels pares
España   Catalunia

Emancipar-se dels pares

quelcom força impossible després de la crisi

La generació millennial és la generació del futur. Se n'han dit moltes coses, algunes certes i altres no. El que està clar és que aquesta generació s'enfronta a molts reptes, i molts són reptes als quals els seus pares no van haver de fer front: el vertiginós avanç de la tecnologia, els canvis constants en el mercat laboral, la digitalització, l'aparició de noves professions, nous càrrecs i noves necessitats, la necessitat de mantenir-se en constant formació i transformació... en definitiva, la desaparició del món que els descrivien els seus pares, avui substituït per un altre de completament diferent.

En aquesta voràgine d'activitat i de canvis apareix una nova problemàtica que no té res a veure amb la innovació o la tecnologia: es tracta de l'emancipació residencial. Els millennials, com qualsevol altra generació, volen independitzar-se de les seves famílies a la flor de la vida per poder experimentar i viure la seva joventut amb intensitat. No obstant això, pel camí han topat amb un contratemps inesperat: resulta que els ha tocat viure en condicions pitjors a les dels seus pares a causa de la crisi econòmica que va assolar el món del 2008 al 2014.

Per aquest motiu, no tenen estabilitat laboral, i si la tenen, els seus ingressos amb prou feines superen el salari mínim, cosa que els dificulta independitzar-se de les seves famílies. Així mateix, els preus de compra i de lloguer estan pels núvols i encara continuen a l'alça; l'Institut Nacional d'Estadística (INE) constata aquesta tendència en assenyalar que els preus han pujat un 4 % en l'últim any.

Els joves a Espanya no s'emancipen fins als 29 anys

Segons dades d'Eurostat, en el conjunt dels Estats membres de la Unió Europea els joves s'independitzen als 26 anys, mentre que a Espanya no ho fan fins als 29 anys, situant-se així entre els que més tarden a independitzar-se, i per descomptat, també s'emancipen molt més tard del que ho feien els seus pares que, arribats a la trentena, ja tenien casa i fins i tot diversos fills.

Els joves espanyols són els que més triguen a independitzar-se

L'estudi posa en relleu que en tots els Estats membres les dones joves tendeixen a deixar la llar familiar abans que els homes. En el cas d'Espanya, les dones s'independitzen als 28 anys mentre que els homes ho fan als 30.

Els millennials, fins i tot amb ganes d'independitzar-se i de disposar del seu propi espai, no es poden permetre el luxe de llogar una casa; així ho demostren les dades del Observatorio de Emancipación del Consejo de la Juventud d'Espanya, segons el qual l'any passat només el 19,3 % dels menors de 30 anys va aconseguir independitzar-se.

L'any passat només el 19,3 % dels menors de 30 anys va aconseguir independitzar-se

Això es deu al fet que els preus del lloguer són impagables: a Barcelona el preu mitjà de lloguer és de 950 €, mentre que a Madrid és de 1.220 € per un pis de 80-90 metres quadrats.

Així doncs, tal com afirma el Observatorio de Vivienda i el Observatorio de Emancipación, accedir al lloguer o a la compra d'un habitatge és realment complicat per a un jove de fins a 30 anys. Un jove de 16 a 29 anys es deixaria tot el seu sou en un lloguer a Balears i a Catalunya i gairebé tot a Madrid. A Extremadura i a Castella-La Manxa hauria de destinar-hi gairebé la meitat.

Aquestes dificultats econòmiques estan aconseguint fer desistir els joves d'assolir la seva emancipació, de manera que segons l'últim informe de Fotocasa, si el 2017 un 28 % dels joves va llogar o intentar llogar un pis, el 2018 aquesta xifra baixa fins al 17 % .

Ser jove i llogar o comprar un pis per independitzar-se de la família no va ser mai fàcil, i avui encara menys, més aviat sembla una quimera. L'emancipació per a la generació del mil·lenni suposa un gran desafiament per a ells i per a les seves famílies.

Per més informació visiteu:

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará