Inicio Actualidad La Teoria Crítica de la Raça crea conflictes
España   Catalunia

La Teoria Crítica de la Raça crea conflictes

a la tornada a l'escola als EUA

L'inici de curs acadèmic 2021-2022 als Estats Units té un altre protagonista a part de les mesures de seguretat per conviure amb la COVID-19: la qüestió racial. És un tema que apareix diàriament als principals mitjans de comunicació des què a mitjans d'agost s'iniciaren les classes en alguns estats.

La Teoria Crítica de la Raça (CRT, per les sigles en anglès: Critical Race Theory) és una reflexió sobre els conceptes de raça, dret i poder. Té una arrel filosòfica que es basa en la crítica a la moral i a la cultura establertes. Va sorgir a la dècada dels vuitanta de segle passat, a les facultats de Dret, on van observar que tot i que la legislació garanteix la igualtat formal hi ha desigualtats de fet profundament arrelades en la societat nord-americana.

El 25 de maig del 2020, l'assassinat de George Floyd, asfixiat per la brutalitat policial, va aixecar una onada de protestes a tot el país contra el racisme, la xenofòbia i els abusos vers ciutadans llatinoamericans i afroamericans. Les mentides de la policia davant d'aquest brutal assassinat van ser acceptades i recolzades pels mitjans de comunicació i les autoritats. Va costar molts mesos aconseguir que aparegués la paraula «assassinat» en els principals mitjans de premsa nord-americans per descriure la mort de George Floyd.

La Teoria Crítica de la Raça (CRT) és una reflexió sobre la naturalesa sistèmica del racisme als EUA

Durant algun temps va semblar que els Estats Units estaven preparats per enfrontar-se al seu propi origen de forma més honesta, posant en valor el paper que van tenir els esclaus negres en el procés de construcció de país i traient a la llum massacres racials, com la del pròsper barri de Greenwood a Tulsa (Oklahoma), conegut com el Wall Street negre. El 31 de maig del 1921 una torba de blancs va arrasar el barri i va acabar amb la vida de més de 300 persones. Cap administració pública del país va reconèixer mai el que havia passat, el president Biden ha estat el primer president en anar a aquesta ciutat i realitzar un acte d'homenatge a la memòria de les persones mortes, reconeixent amb les seves pròpies paraules que «no van ser uns disturbis, va ser una massacre».

Alguns estats sancionaran a docents per no impartir la nova visió racial de la CRT

Tot això ha propiciat que alguns estats sopesin la possibilitat de limitar la forma en què els professors parlen sobre la qüestió racial, la qual cosa ha remogut a associacions de famílies blanques que no volen que els seus fills aprenguin a l'escola que el sistema legislatiu del seu país és dolent i injust. És un complicat debat en el si del sistema educatiu dels Estats Units que no s'ha viscut mai amb anterioritat i que planteja qüestions sobre si existeix el racisme, qui el perpetua i com s'ha de gestionar la societat per ser més justa i equitativa. Segons EducationWeek, uns 26 estats han pres mesures per revisar la manera que tenen els docents d'abordar el tema racial, algunes entraran en vigència a partir d'aquesta tardor, i contemplen sancions per a docents i gestors de centres entre les que s'inclouria la pèrdua de les seves llicències i multes econòmiques (Sawchuk, 2021).

Els defensors de la Teoria Crítica de la Raça advoquen que reflexionar i comprendre la naturalesa sistèmica del racisme facilita entendre en profunditat la societat en què viuen els alumnes nord-americans, i que així es podrà millorar en el futur. Afirmen que els alumnes afroamericans, els asiàtics i els llatinoamericans no tenen cap problema a parlar obertament del racisme amb els seus pares i a les escoles. Un altre aspecte que denuncien els defensors d'aquesta teoria com a part del currículum acadèmic és la manca de mitjans i recursos de què disposen els docents per poder desenvolupar-la de forma oberta a les aules.

Associacions de pares i mares es neguen a què els seus fills rebin informació sobre les injustícies racials del sistema nord-americà

Entre alguns dels detractors de la CRT hi ha una fundació anomenada Heritage Foundation amb estrets vincles amb l'anterior administració Trump, la qual afirma que aquesta teoria exagera i exacerba les desigualtats. Segons les famílies que es manifesten en contra de parlar del racisme a l'escola, aquesta és una manera de crear diferències entre els alumnes i de perdre referències històriques valuoses per als seus fills, també afegeixen que és un gir cap a mirades històriques esquerranes i comunistes. Una dada rellevant és que els opositors al fet que es qüestioni el sistema a les aules són famílies blanques (Carrie Wong, 2021).

Més informació i fons consultades:

Stephen Sawchuk (agosto, 2021). «Local school boards are banning critical race theory. Here’s how that looks in 7 districts». EducationWeek, School & district management. https://www.edweek.org/leadership/local-school-boards-are-also-banning-lessons-on-race-heres-how-that-looks-in-7-districts/2021/08?utm_source=nl&utm_medium=eml&utm_campaign=eu&M=63012127&U=3107268&UUID=d954c3bbbbb6fc7444e094b37c70751f

Julia Carrie Wong (2021). «Understanding Critical Race Theory». Harward Business Reviewhttps://hbr.org/podcast/2021/07/the-guardians-julia-carrie-wong-understanding-critical-race-theory-part-1

1921 Tulca Race massacre, Historical Museum.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará