Inicio Actualidad Places per combatre la contaminació
España   Catalunia

Places per combatre la contaminació

Una aposta per la salut dels nens

A finals del 2019 la contaminació va augmentar a les principals ciutats espanyoles, especialment a Madrid i a Barcelona, cosa que les va obligar a declarar de forma urgent l'emergència climàtica. Arran d'aquests successos, les ciutats van prendre diverses mesures per reduir els efectes d'aquest escalfament global les conseqüències del qual tot just ara ens estan començant a arribar.

Tenint en compte que la infància és el col·lectiu més vulnerable als efectes de la contaminació, al gener d'aquest any Barcelona ha posat en marxa una iniciativa que pretén reduir l'exposició dels nens a la contaminació acústica a les escoles construint places davant de cada centre educatiu.

La infància és el col·lectiu més vulnerable als efectes de la contaminació

L'objectiu de tot això és reduir els riscos a què s'exposen els nens i les nenes a les escoles en entorns urbans, riscos com la inseguretat als voltants del centre, la qual cosa redueix dràsticament la seva autonomia, ja que en estar a prop de carreteres per on circula molt de trànsit no tenen gaires oportunitats de jugar als carrers o caminar-hi.

Barcelona aposta per construir places davant d'escoles per protegir la infància dels efectes de la contaminació

D'altra banda, la contaminació ambiental, fruit de les emissions dels vehicles i de l'activitat industrial, és un altre risc a què s'exposen els nens en entorns urbans; de fet, la contaminació de l'aire ens afecta al llarg de tota la vida, des que estem al ventre matern fins la mort. Aquesta mateixa contaminació afecta el cervell dels nens i de les nenes. Diverses investigacions conclouen que l'exposició diària a diòxid de nitrogen (NO2) i sutge (carboni negre), dos dels contaminants associats al trànsit, afecten el desenvolupament cognitiu infantil. De fet, moltes de les malalties que actualment són comunes (càncer de pulmó o algunes malalties respiratòries) són provocades per la permanent exposició a la pol·lució de l'aire.

La contínua exposició als contaminants que emet el trànsit afecta el desenvolupament cognitiu dels nens

Tanmateix, a les grans urbs hi ha un altre risc que afecta greument els nens i les nenes: la contaminació acústica, ja que el soroll, a més de ser una gran molèstia, afecta la salut fins al punt que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica el procedent del trànsit com el segon factor mediambiental més perjudicial a Europa, només darrere de la contaminació de l'aire.

Els espais oberts i sans fomenten la salut mental, milloren la memòria i l'atenció

Així doncs, l'oïda sensible dels nens es pot veure greument afectada per l'excés de soroll, ja que es recomana no exposar-se amb freqüència a sons que superin els 55 dB, i el soroll del trànsit, que és la principal font de contaminació acústica (és el responsable d'un 85 % de les emissions acústiques), pot assolir de 80 a 85 dB. Segons la Comissió Europea, més del 30 % de la població a Espanya està exposada a nivells de soroll superiors als 65 dB procedents del trànsit. Aquest excés de soroll pot tenir efectes negatius tant auditius com no auditius. En els nens, a més de generar problemes auditius, pot avançar l'edat d'envelliment fisiològic de l'audició, i ocasiona problemes en el seu procés d'ensenyament i aprenentatge. Això repercuteix també en el seu desenvolupament cognitiu, disminuint el seu rendiment acadèmic per falta de concentració, dificultat d'atenció i fatiga.

Així doncs, tenint en compte els tres principals riscos als que s'exposa la població infantil a les ciutats (inseguretat, contaminació de l'aire i excés de soroll), cal remarcar que la planificació urbana pot exercir un paper important per disminuir l'efecte negatiu d'aquests factors, com ara reduir els nivells de soroll, en aquest cas apostant per crear més zones verdes i blaves a les ciutats en els entorns on es mouen els nens, la qual cosa contribueix a minimitzar els altres dos perills. Per tant, construir places davant dels col·legis és una excel·lent aposta, sobretot si tenim en compte els beneficis d'aquests espais, com una millor salut mental o millor memòria i atenció, doncs com va revelar l'estudi Breath de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) a les escoles de la ciutat on hi ha major nombre d'arbres els nens tenen millor memòria de treball, capacitat d'atenció i de resolució de problemes.

Més informació: 

https://www.isglobal.org/es/ciudadesquequeremos?gclid=CjwKCAiAhc7yBRAdEiwAplGxXyy9gZi0dw9yTB8QQWKn318yZARUHgS4ELuPQ836WAK8DkenqbqCpBoCvUUQAvD_BwE#contaminacion

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará