Inicio Actualidad Tornada a l'escola en altres països
España   Catalunia

Tornada a l'escola en altres països

Exemples de països a Europa i Àsia

Maig està sent el mes de la desescalada a molts països de tot el món, no obstant això a Àsia i també a alguns països d'Europa el retorn a les aules després de la COVID-19 ja s'ha produït. Espanya està a punt de sumar-se a la nova normalitat en l'àmbit educatiu. Aquesta setmana és crítica perquè el govern ha de difondre les pautes de retorn a l'escola i les mesures sanitàries que seran obligatòries a partir del mes de setembre, cosa que condicionarà l'inici i el desenvolupament del nou curs acadèmic 2020-2021. De moment només hi ha rumors i declaracions personals de cada ministeri o conselleria implicada.

si busques escola, compra inedit magazine

En aquest article farem un repàs per les diferents mesures que els centres educatius han adoptat a diferents països per a la tornada a l'escola postCOVID-19.

França

Casos confirmats: 142.000       Morts: 28.108

A la veïna França la reobertura dels centres educatius està sent gradual, depenent de la situació sanitària de cada regió. La tornada a les aules serà voluntària, i s'ha començat obrint escoles bressol i primers cursos elementals, mentre que els instituts reobren dies més tard.

Segons el protocol que el Govern francès va publicar a principis de maig per orientar els centres sobre les mesures a adoptar, les classes es limitaran a 15 alumnes per aula i s'evitarà tant com es pugui l'encreuament entre alumnes de diferents cursos pels passadissos, especialment durant la seva entrada i sortida. De fet, per evitar l'excés d'encreuaments als passadissos, als centres es privilegia el desplaçament dels docents, de manera que els alumnes romanen a una sola classe durant tota la jornada, així que el famós canvi de classe desapareix, fins i tot cada curs té una aula pròpia.

Tanmateix, el control de la temperatura és un imperatiu tant per a estudiants com per a docents: en arribar a l'escola, els pares han de mesurar la temperatura dels seus fills, i si algú arriba a 37,8 ºC o els supera, aquella persona no ha d'assistir a l'escola.

França: 15 alumnes per aula, control de temperatura a l'entrar, 1 metre de distància entre pupitres, desplaçaments dels professors, obligatorietat de mascaretes, rentat de mans abans i després de cada activitat, prohibits els esports d'equip i qualsevol contacte físic

Pel que fa a la distància de seguretat, es limita a un metre, de manera que a les classes els pupitres estan separats a aquesta distància. A més, l'ús de mascaretes és obligatori, excepte per a les etapes de primer cicle d'infantil, preescolar, on està prohibit.

El rentat de mans amb aigua i sabó o desinfectant és el nou hàbit que als centres s'està adquirint. Segons el protocol, això ha de realitzar-se «mínim en arribar a l'escola, abans d'entrar a classe, en particular després dels esbarjos, abans i després de cada àpat, abans i després d'anar al bany, després d'haver-se sonat, haver tossit, haver esternudat, a la tarda abans d'anar a casa i en arribar al lloc de residència».

En la nova normalitat, els centres francesos han d'extremar la neteja. Tot el centre i especialment aquells espais que són més freqüentats són sotmesos a una desinfecció diària.

El contacte humà és un tabú aquest any. A França tant docents com alumnes tenen prohibit compartir objectes, de manera que no es pot jugar a bàsquet, a voleibol o en un tobogan. Prova d'això són les imatges que ens arriben de la localitat de Tourcoing, a pocs quilòmetres de la frontera belga, en què apareixen nens jugant al pati en quadrats individuals pintats a terra, professors amb mascaretes i pupitres separats amb cintes. De fet, si no es pot garantir mantenir la distància de seguretat en patis i menjadors el protocol estipula que les pauses s'han de realitzar a les classes.

Alemanya

Casos confirmats: 177.000       Morts: 8.049

Igual que França, Alemanya també ha optat per moltes d'aquestes mesures: classes dividides en grups més petits, esbarjos esglaonats i el manteniment de la distància física són també regles que formen part dels protocols d'aquest país.

A Berlín, per exemple, la distància de seguretat és de metre i mig als centres educatius, a les classes presencials només hi poden assistir entre 11 i 15 alumnes per aula, els alumnes surten per torns al pati, les classes d'esport són a l'aire lliure, i no s'imparteixen totes les assignatures, sinó només les troncals i més importants.

Alemanya: 1,5 metres de distància de seguretat, d'11 a 15 alumnes per aula, només imparteixen assignatures troncals, sortida al pati per torns, desinfecció del centre constant durant tota la jornada acadèmica

Fins i tot, en alguns centres de primària, el pati de l'esbarjo està sembrat de ratlles i creus, que indiquen la distància mínima obligatòria, mentre que a l'aula cada estudiant ocupa un pupitre i la taula del costat es marca amb una creu de cinta aïllant perquè ningú hi pugui seure. Per anar al lavabo, la norma és d'un en un, i un docent vigila la porta d'accés als banys. A dins, als lavabos dobles han deixat només una aixeta operativa.

La desinfecció dels centres i de les persones també és obligatòria a Alemanya. A tal efecte, s'han repartit milions de flascons de desinfectant i els centres tenen l'ordre de netejar els objectes, com baranes o poms, i llocs comuns diverses vegades al dia.

A la majoria dels estats federals, per als mestres de 60 anys o més, hi ha una regulació especial pel fet que pertanyen al grup de major risc d'infecció i no estan obligats a fer classes presencials a menys que s'ofereixin com a voluntaris al centre educatiu.

Xina

Casos confirmats: 82.954       Morts: 4.634

A la Xina, que és on va començar la pandèmia, encara hi ha el temor d'una possible segona onada d'infecció, de manera que les mesures de distanciament social s'estan aplicant estrictament, i especialment a les escoles.

Mantenir el distanciament en entorns habitualment massificats com escoles i instituts és un dels majors reptes de la desescalada, de manera que a la Xina han assajat diverses solucions. A la localitat de Hangzhou, per exemple, els alumnes de l'escola primària Yangzheng porten posats barrets adaptats especialment per assegurar-se que mantenen la distància de seguretat recomanada.

La Xina tria el control de temperatura a l'entrada, la desinfecció del centre i de tots els utensilis que aporten els alumnes, la mascareta és obligatòria

Mentrestant, a Guang'an, una localitat de la província de Sichuan, alguns centres han col·locat mampares individuals en zones comuns com el menjador per separar els comensals, i en alguns dels instituts aquestes mampares s'han utilitzat com a pissarra per mostrar material educatiu, posant especial èmfasi en el contingut de què els estudiants hauran d'examinar-se a les proves d'accés a la universitat.

Totes les escoles han dut a terme una profunda neteja de les instal·lacions i han establert estrictes controls d'entrada, per la qual cosa és una rutina obligatòria prendre la temperatura dels alumnes cada matí abans d'entrar al centre, i a la porta sempre es revisa si el seu codi QR en una aplicació està en verd (prova de què no han estat en contacte directe amb població infectada o en risc d'estar-ho).

Finlàndia

Casos confirmats: 6.347       Morts: 298

A Finlàndia, país capdavanter en educació, les escoles també han tornat a obrir a 2 setmanes de la fi de curs, malgrat les crítiques de la comunitat educativa i de les famílies.

Finlàndia aplica la restricció dels espais compartits a les escoles, es menjarà a la mateixa aula, no hi haurà canvis de classes, les arribades i sortides seran esglaonades

Degut al convenciment que els nens tenen poc percentatge d'infecció, les autoritats han considerat que la reobertura els hi serà beneficiosa, de manera que remarquen que el més important és evitar els contactes físics innecessaris i aconseguir instal·lacions educatives més espaioses del normal. De fet, les instruccions per als centres van orientades a complir amb aquest objectiu, per la qual cosa els descansos entre classes i els àpats han de tenir lloc en el marc de la mateixa classe o grup. Les reunions grans, com els festivals de primavera, no s'organitzaran, el personal haurà de treballar amb el mateix grup de nens i les recomanacions d'higiene es respectaran de manera estricta.

Els alumnes seran dividits per grups separats uns dels altres, s'intensificaran les mesures d'higiene i s'esglaonaran les classes, els horaris dels àpats i les entrades i sortides dels col·legis.

La reobertura dels centres educatius en molts d'aquests països ha estat objecte de crítiques i debats entre famílies, estudiants i docents, però els governs han optat per obrir els centres ja que consideren que si es manté la distància de seguretat i s'és meticulós en la higiene no hi ha risc de contagi entre la població jove. Queda per veure d'aquí a unes setmanes els resultats d'aquesta decisió.

Fonts utilitzades:  

Agències EuroFrance, InfoFinland, perfils de Twitter, com @lioneltop, i Instagram de professors a diferents països.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará