Inicio Salud y psicología Rutines d'estiu
España   Catalunia

Rutines d'estiu

Per fer front al caos estival

Primer paradigma, «no hi ha rutina que sobrevisqui a l'estiu»

Tornen els dies infinits, el caos en els horaris dels àpats, menys hores de descans, activitats a l'exterior, sol, platja, muntanya, viatges… Et donem alguns consells per organitzar-te i ajudar a què els més petits de la casa mantinguin algunes pautes durant els 100 dies d'estiu fins a la tornada a l'escola.

Consell 1: No intentis seguir la rutina dels dies de col·legi

És impossible tenir els mateixos horaris que quan es va a l'escola. Potser, si els nens van a algun campament d'estiu, els horaris podran ser una mica més semblants. Però tots fem més activitats, per les hores de llum, a les tardes d'estiu que durant les tardes d'hivern.

Consell 2: Fer un calendari i un horari

Et recomanem crear un calendari per a l'estiu. Hi ha una pàgina web gratuïta on es poden personalitzar i imprimir calendaris infantils, perquè els nens col·laborin i participin en la gestió del temps.

Recomanem construir un nou horari amb pautes que s'han de complir, per exemple, l'hora màxima d'anar a dormir, o bé l'hora d'aixecar-se i d'esmorzar. Cal recordar als més petits que és durant l'estiu quan els nens solen créixer més gràcies a l'exposició al sol que ajuda a la metabolització de la vitamina D i estimula l'hormona del creixement.

Consell 3: Crear una llista de tasques

Podem fer servir el calendari personalitzat per incloure tasques «objectiu de l'estiu». Per exemple, assenyalar els dies de campament, els dies d'anar a la platja, dies per reorganitzar l'habitació, o bé el moment de fer els deures escolars de l'estiu o de repassar temes per al proper curs.

Consell 4: Crear premis o recompenses

Els premis o les recompenses són un dels temes que més controvèrsia genera pel que fa a educació. Per descomptat, no ens referim a recompenses econòmiques sinó de qualsevol altre tipus que fomentin els hàbits correctes que pretenem inculcar durant l'estiu. Per exemple, si et fiques al llit de diumenge a dijous a les 21:30 el divendres et pots quedar fins més tard. Una recompensa ajuda a l'infant a reflexionar sobre com aconseguir-la.

Consell 5: El que és negociable i el que no ho és 

Hi ha dos hàbits que es modifiquen a l'estiu i que són imprescindibles per a la salut dels nens: les hores de descans i els àpats.

Com a mares i pares hem de ser ferms en indicar condicions mínimes innegociables dins del nostre calendari personalitzat per a l'estiu. Per exemple, convé establir un àpat calent i complet al dia. Està estadísticament provat que els nens augmenten de pes fins a una talla durant el període vacacional. L'abús de begudes ensucrades i gelats, i la substitució de menjars casolans per entrepans o snacks, faciliten l'augment de pes i sobretot la mala nutrició dels nens en un moment de major activitat física.

Les hores de descans haurien de ser una altra condició mínima innegociable. El caos de l'estiu no facilita el propòsit d'anar a dormir d'hora, especialment al nostre país. Podem intentar fomentar la migdiada o el descans després de dinar durant les hores de màxima calor. Dormir i descansar és tan important com una correcta alimentació per al desenvolupament sa i feliç dels nens.

Amb caos o amb disciplina, l'estiu és aquí i hem de saber adaptar-nos a un nou calendari sense posar en perill la desconnexió i el descans ben merescut que han de gaudir els més petits abans de la tornada a l'escola.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará